Castell de La Bisbal

El castell està situat al centre de La Bisbal Empordà i és l'antic palau episcopal dels bisbes de Girona, que van ser senyor de la ciutat. S'ha conservat be fins a dia d'avui. En data 22/04/1949 va passar a ser Be Cultural d'Interès Nacional amb IPAC 97.

Fotos preses l'agos de 2019


Descripció:

D'orígen romànic del segle XII, és de planta rectangular de 21,50 x 20,50 metres. Va ser molt reformat al segle XIV amb la construcció d'altres dependències, especialment el pati d'armes i la muralla exterior.

En els segles XVI i XVII es va afagir un cos rectangular en la façana de ponent i es van cegar portes o es van obrir de noves al seu lloc.

Te dos nivells organitzats vorejant el pati central de petit tamany, al que donen totes les dependències de la planta inferior i per una escala es comunica amb les plantes superiors.

Sobre el primer piso s'alça el que pressumptament semblaria una torre i que en realitat és una petita capella,  que resta a uns 15 metres sobre el terre de la plaça.

En el primer pis hi ha cinq sales, tres d'elles donen a la façana principal i les altres dues donen a la part de darrera.

Actualment s'hna numerat les sal·les per donar al visitant del museu totes les dades del castell de la Bisbal feudal i especialment la Guerra Civil catalana.


Història:

El castell està documentat en una sentència en que s'afirma que dins del castell de la Bisbal no hi havia catlà perpetu. Entre els segles XII i XIII va ser l'escenari d'enfrontaments entre la família Cruïlles i el bisbat de Girona, que el va ressoldre Jaume I donant la jurisdicció civil i criminal al segòn.

Al segle XIV, el bisbe Gastó de Montcada va fer un inventari molt minuciós, i a partir de 1442 se va començar a utilitzar com a presó per a pressos de cadena perpètua.

Durant la Guerra Civil Catalana els enfrontament van ser molt durs a La Bisbal i la població va ser presa per Pere de Portugal l'any 1465, enfront de la fèrria defensa dels partidaris de Joan II.

Durant la batalla de la Bisbal, l'any 1810, l'exèrcit de Schwarz es va refugiar i es va acabar deposant les armes quan els espanyols de O'Donnell li van intentar calar foc.


Enlaces:

Página web del Ayuntamiento de La Bisbal d'Espordà

Art Medieval

Catalunya.com

Xtec

Wikipedia

Itinerario de visita del castillo (en catalán)


Bibliografia:

Catalunya Romànica,vol. VIII L'Empordà I. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1989, p. 175 a 178. ISBN 84-7739-098-3.

Catalunya Romànica (Guies Comarcals),vol. 10 El Baix Empordà La Selva. Barcelona: Pòrtic, 2000. ISBN 84-7306-637-5.

La Bisbal en la història i el record, Lloberas, Pere. 1959.

La Revolució i la Guerra Civil a la Bisbal, Matas i Balaguer, Josep. Ajuntament de La Bisbal: 1990. ISBN 8440471122.

Imatges d'una època, Foxà, Joan. Ajuntament de la Bisbal d'Empordà: 22 pàgines sin ISBN.


Video:

La plaça i el castell (poesía de Josep Casabó Carreres)

El Castell palau de la Bisbal (turismelabisbal)

Ball dels geganst Fesolers de la Bisbal

La Bisbal en la història i el record

Català