Castell de Nidau

El castell de Nidau està ubicat a la comuna de Nidau, districte administratiu de Bienne i cantó de Berna (Suïssa). Es troba al costat del riu Thièle, sobre el que va tenir un pont llevadís que va desaparèixer al segle XIX. El castell està inscrit com a bé cultural d'interès nacional.

Fotos preses en setembre de 2019
IMG_3379_0.JPG

   

Descripció

El primer castell de Nidau es va construir en fusta cap l'any 1140 entre els dos braços del riu Thièle (Thielle en alemany), i posteriorment un segon castell o amplicació de l'anterior l'any 1180. Va ser reemplaçat durant el segle XII per una construcció massiva en pedra a la part que actualment era la torre del castell.

Envoltant-lo es va construir un borgo fortificat en forma triangular de forma desigual en que el castell era un dels pics, i es composava d'un carrer principal orientada en l'eix nord-sud i tres carrers perpendiculars cap a l'oest, la més meridional la Schulgasse (carrrer del col·legi). El burgo i el castell estaven rodejants pel curs natural del riu Thièle i pels seus braços naturals o artificials.

Les dues torres de la porta d'entrada van ser derruides l'any 1829 i 1866. Durant molt temps la ciutat va romandre pràcticament igual intramurs limitant-se a tenir una filera de cases a ambdós costats del carrer principal i la de l'escola, i ja cap al segle XIX es va estendre cap a l'oest per les altres carrers perpendiculars a la principal i es va canviar el curs d'alguns canals i del riu.

L'actual construcció es remunta als anys 1627 a 1636, sobre les estructures medievals.


Història

CH-NB - Nidau, Schloss - Collection Gugelmann - GS-GUGE-LORY-C-16.tifEl castell va ser edificar pels comptes de Neuchatel al segle XII, i la vil·la es va fundar l'any 1338. En aquell any va tenir lloc la batalla de Laupen, en la que una coalició de Lluis IV de Baviera es va enfrontar als bernesos, que van sortir victoriosos a prop de Wyden. L'origen de la bandera suïssa s'atribueix a aquesta batalla, ja que els confederats dels contigents dels diferents cantons portaven cosides creus blanques sobre les seves robes vermelles per distinguir-se de l'enemic. Fins llavors cada cantó tenia el seu distitiu propi.

L'assistència que li havien donat els Cantons del bosc a Berna en el conflicte de Laupen, va ser crucial per guanyar la batalla va ser l'orígen de l'Antiga Confederació Suïssa en 1353 i que va existir fins l'any 1798 (invasió de Napoleó).

El darrer compte de Nidau, Rodolfo IV va morir en una de les batalles de la guerra de Gugler (1375). A partir de llavors el castell passa a ser una propietat del príncep-bisbe de Ginebra fins l'any 1376.

En 1376 el castell i la vl·la passa a mans dels Kyburg, que en 1379 la venen a los Habsburg. Durant la batalla de Sempach en 1388 els soldats de la Confederació dels VIII cantons ataquen i setgen el castell durant set setmanes abans de prendre-ho amb una gran quantitat de pèrdues. El castell torna a mans del cantó de Berna després de la signatura del tractat de pau.

A partir de llavors i durant 4 segles es crea la batllia de Nidau fins la instauració de la República Helvética. Durant aquest període es van produir numerosos canvis, per exemple el canvi de la porta del castell per una altra nova l'any 1546, la reforma de les torres l'any 1587 i es va afegir una àrea residencial al segle XVII. Es van omplir els fossars i els van desmuntar par de les muralles en diversos punts desprès de la correcció de les aigües del Jura, amb la extracció de l'aigua del riu i la disminució del nivell del llac de Bienne.

En l'actualitat el castell està format per les oficines de l'administació cantonal (inclosa l'oficina del governador del districte de Nidau) i un museu dedicat a la correcció de les aiguües del Jura en la que 4 canals van determinar el final de les típiques avingudes que arrasaven amb els cultius i destruir els ponts. D'aquesta manera es constituia una àrea molt gran entre els llacs i el llit del riu Aar. Encara que es posseeix gran informació en forma de plans i documents, el seu enfocament és més lúdic i divertit perquè els visitants acabin apassionant-se en la visita.

En l'exposició Vision Seeland, es vol incitar als visitants com s'hauria desenvolupat la regió si les coses haguéssin estat de forma diferent, es considera el Seeland com el paissatge de Suïssa més gran modelat per l'home.


Enllaços

Schlossmuseum Nidau

Nidau en el Diccionario histórico de Suiza


Català