Asumpció de Cóll

L'església de Santa Maria de l'Assumpció es troba al poble de Cóll Cóll, municipi de la Vall de Boí, en la província de Lleida (Espanya). Actualment no s'utilitza i forma part del cementiri i està tancada a la seva visita. Es Be Cultural d'Interès Nacional amb RI-51-0007082 des del 13 d'octubre de 1992, i IPAC 3801. Des de l'any s'ha integrat a la llista del Patrimoni de la Humanitat formant part de les esglésies romàniques de la Vall de Boí per la UNESCO.

Fotos tomadas en agosto del 2017
IMG_5707_0.JPG IMG_5701_0.JPG IMG_5703_0.JPG IMG_5704_0.JPG IMG_5705_0.JPG
IMG_5698_0.JPG IMG_5698_0.JPG IMG_5700_0.JPG IMG_5702_0.JPG IMG_5706_0.JPG

Descripció

Actualment forma part del cementiri del poble de Cóll del que es troba allunyanda. No és segur que fos pertinéncia d'un antic monestir benedictí, encara que se sap que va estar relacionada amb Santa Maria d'Alaó.

És un temple romànic amb el carreus molt ben escairats. Va se consagrada l'any 1110. És de nau única, presidida per un àbsis semicircular. La nau te una volta de canó dividida en tres trams mitjançant arcs formers.

l'àbsis es típic de tambor amb arcuacions lombardes, però sense lèsenes, cosa que ens indica que es tracta d'un romanic més avançat.

En el mur nord s'ha afagir una capella amb volta de canó i a la part sud un camapanr que te la planta baixa oberta en forma de capella, que encara que queda enfrontada amb l'altra no es tracta d'un transsepte.

La iluminació de la nau es feia mitjançant dos ulls de bou enfrontats, un a cada costat de l'edifici. Els dos bastant alts, per sobre de la porta d'entrada oest i per sobre de l'àbsis. L'àbsis té una altra finestra al centre amb un arc de mig punt amb dos petits arcs concèntrics esculpits a la pedra.


Història

La villa de Cóll es troba ja documentada l'any 819 amb motiu d'una transacció de terres.

La parròquia de Santa Maria de Cóll pertanya al bisbat de Lleida per haber estat pertinécia a l'Edat mitjana del bisbat de Roda de Ribagorça. A l'Edat mitjana va ser l'únic poble que no va pertanyer als senyors d'Erill. L'any 1054, durant el regnat de Ramir I d'Aragó, el nucli de Coll apareix documentat com a part del terme de Castelló de Tor. Temps després el seu fill Sancho Ramirez e va cedir al bisbat de Roda d'Isàbena.

Por aquest motiu, l'església de l'Assumpció de Cóll, a la concòrdia que va tenir lloc l'any 1140 entre els bisbats d'Urgell i de Roda va passar a dependre del de Roda-Basbastre. Durant el segle XIII va passar a dependre directament de la mitra de Lleida, encara que la resta d'esglésies de la vall de Boí en depénen del bisbat d'Urgell.

A finals dels anys 70, durant unes obres de restauració, es va trobar a l'altar de l'església una llosa de pissarra amb una inscripció de 1170, per la qual es creu que va ser aquesta la data de consagració de l'església.

Durant l'any 2015 es va restaurar la portada de l'església, com es pot veure a un dels videos.


La portada

La porta d'entrada a l'eglésia, com les altres de la vall de Boí, té uns forjats del tipus medieval amb molt bon estat de conservació, que li donen a la façana una gran varietat d'elements arquitectónics i decoratius.

La parte alta de la façana esta decorada amb arcuacions cegues de la mateixa manera que l'àbsis. A la porta destaquen els capitells esculpits de les columnes i dues arquivoltes.

El crismon podria ía encaixar en l'anagrama central de la redempció com a simbologia, amb les aus a la part alta com a símbol de la vida eterna, i els homes amb trumpetes que anucíen el dia del Judici final.


Enllaços externs:

Centre del Románic de la vall de Bohí

Viquipèdia, Wikimedia Commons

Model en 3D

Página de J. Diez Arnal (en catellà)


Bibliografia:

Inventari d'esglésies 2 -Baixa Ribagorça, Alta Ribagorça, Vall d'Aran. Josep M. GAVÍN. Arxiu Gavín Barcelona 1978. ISBN 84-85180-09-7

Rutas románicas de Cataluña I, Eduard Junyent. Editorial Encuentro, Madrid 1995. ISBN 84-7490-390-4.

Rutas románicas de Cataluña II, Eduard Junyent. Editorial Encuentro, Madrid 1996. ISBN 84-7490-403-X.


Video


Ubicació

Veure el mapa més gran


 

Català