Sant Pere de Vallhonesta

San Pere de Vallhonesta és una església romànica situada en el municipi de San Vicenç de Castellet, en al comarca del Bages (Barcelona). Situada a la part de llevant del municipi en la vall del riu Rubió i dominat per l'enclavament dels massos de Vallhonesta. Es va construir al segle XII a partir d'obres anteriors, possiblement romàniques i pre-romàniques. És ben inventariat d'interès local amb IPAC 17145.

Fotos tomadas en junio de 2019 por Lidia Plaja

Descripció

Església construïda en el segle XII a partir d'obres anterior (romàniques del segle XI i pre-romàniques anteriors) És d'una sola nau amb àbsis orientat a llevant decorat amb cinc grups d'arcs llombards cecs entre bandes i una finestra cental amb arc de mig punt, coberta amb volta de canó i sobrealçada a partir dels arcs llombars amb un aparell més petit. L'element més singular és el campanar orientat a ponent que forma quatre obertures molt esbeltes situades en dos pissos en un mur continu de l'església. Les quatre obertures estan cobertes amb arcs de mig punt de petites doveles. En el mateix mur, a més dels forats dels andamis, hi ha una saetera central.

L'interior conserva part d'una antiga decoració de pintura amb formes geomètriques o florals estilitzades.

Al mur nord es troba l'afegit d'una sagristia, també tardana, a la que s'accedeix a partir d'una porta en el costat esquerre de l'àbsis. La volta interior de canó va ser revestida tardanament per una altra volta sustentada per dos arcs formers adossats interiorment als murs de la nau, per això l'interior es molt més estret que l'exterior. La porta principal s'obre al mur de migdia, és d'arc de mig punt adovellat, i va ser reobert en la restauració de 1952-56, tapant la porta tardana que es va obrir al mur de ponent. En la part final de l'església hi havia un cor modern al que s'accedia per una escala al costat de la porta. També es conserva un sarcòfag de pedra romànic, així com la pedra de l'antic altar que ara es troba a l'esterior de l'església. En l'inteior hi havia dos altars laterals que van desaparèixer durant la Guerra Civil de 1936. Un altar estava dedicat a la Verge del Roser i l'altrea a Sant Josep. També es va fer malbé el campanar en dinamitar-lo per treure-li les campanes.


Història

San Pedro de VallhonestaL'església es troba a l'antic terme de Vallhonesta, que constava d'un enclau a banda del de Castellet, i que ja es documentava al segle XII com a dominio comptal, ja que des de 1115 eren feudataris dels Guàrdia de Montserrat. El caràcter parroquial es podria haver perdut desprès de la Pesta negra soferta en 1348. Des de 1850 forma part del municipi de Sant Vicenç de Castellet.

Les parts més antigues son l'àbsis i l'inici de la nau, corresponents al segle XI. La resta de la nau s'edificaria possiblement més tard per reemplaçar una nau pre-romànica. Posteriorment es va reformar el mur de ponent on s'assenta el campanar (finals del segle XIII).

Entre 1982 i 1985 es va realitzar una restauració en la que es van repicar els murs i es va consolidar el campanar. Posteriorment ha rebut obres de conservació i consolidació per arribar al seu estat actual.


Enllaços

Viquipèdia

Conèixer Catalunya

Calaix Gencat

Indrets d'escrit al Berguedà


Video

Sant Pere de Vallhonesta a vista de dron (Vimeo)


Ubicació

Veure el mapa més gran


 

Català