Santa Susanna de Peralta

L'església de Santa Susanna està ubicada en un lloc proper a la Riera d'en Vidal (Peralta) i en els límits del castell de Peralta (actualment de propietat privada però visitable). L'església dona nom al petit nucli de població que consta de diverses masís aïllades als sur del poblat medieval de Peratallada, i que està englbat en l'entitat supramunicipal de Forallac (Baix Empordà). Està considerada Be Cultural d'Interès Local amb número de referència 7110.

 

Fotos preses en setembre de 2022

Descripció:

ës un edifici d'una sola nau amb àbsis semicircular romànic que està decorat exteriorment amb arcuacions llombardes i una finestra central. El primer edifici construït constava de l'entrada meridional i una petita finestra en el mur sud a més del ja esmentat àbsis i data dels segles X-XI.

Es troba en un lloc fondo al marge dret de la riera de Peralta, on es troba un antic pou a escassos 100 metres de l'església.

Ja en el segle XII se li va afegir una torre campanar que va quedar inconclusa i es va acabar amb un campanar de cadireta en el el mur este de la torre.

Entre els segles XVII i XVIII es van realitzar unes importants intervencions que van comportar l'ampliació de la nau en llarg, la introducció en el mur oest d'una nova porta d'entrada amb el seu frontis actual, també es va fer l'ampliació en amplada movent en mur nord uns metres.

El seu estat de conservació es bo i està considerada com BCIL en un lloc ple de dolmens, esglésies i castells preservats i mostrats pel municipi, punter en temes d'informació sobre el seu patrimoni amb visites guiades pels veïns, com pot atestiguar la placa informativa de l'entrada.

 


Història:

L'església de Santa Susanna està a escassos 200 metres de les ruïnes del castell de Peralta, possessió medieval de la família Cruïlles-Peratallada.

No figura en els nomencàtors dels segles XIV i XVII, per la qual cosa es presuposa es ha estat sempre una esglèsia sufragània de la de Sant Climent de Peralta.

En el petit cementiri que hi ha al costat de l'església, de factura recent, s'ha posat en forma d'altar una pedra tallada en la que es va inscriure la data 1068.

Podria ser que el lloc fos referència de la bula del Papa Benet VIII de l'any 1017 que confirma, entre molts altres, els dominis de la Badia de Sant Esteve de Banyoles: "...ipsa vinea de Susanna cum suo termino, cum eremo et culto, sicut in scriptura Sancti Stephani resonat. In PEralta et infra ejus termines."

Entre 1976 i 1977 es van realitzar obres de restauració consistents en descobrir els aparells, enderrocar la sagristia que datava de 1650 (data de la seva porta) i que s'afegia a migdia, retirant el cementiri al costat del temple però a uns metres.

Al terme de Santa Susanna de Peralta s'han trobat restes íberes i romanes, però de forma superficial, cosa que impedeix localitzar el lloc d'on póden haver sortit.

 


Enllaços:

Art Medieval

Ayuntamiento de Forallac

Visit Peratallada

Viquipèdia (en catalán)

Románico digital (restos de la torre del castillo de Peralta)

Inventari del Patrimoni Arquitectònic (en catalán)

Pobles de Catalunya

 


Bibliografia:

Badia i Homs, Joan, 1978, Diputació Provincial de Girona. L'arquitectura medieval de l'Empordà (en catalán) ISBN 978-84-500-2480-7.

Vigué, Jordi, 1989, Catalunya romànica volum VIII. L'Empordà I (en catalán). ISBN 13: 9788477390985

 


Ubicació:

 


Video:

 

Català